Smart speaker for house control innovative technology

Топ светски трендови за уредување на куќите во 2024 г.

Ако ѕирнеме во трендовите за уредување на куќите што нè очекуваат во 2024-та, можеме да кажеме дека нè чека паметна, организирана, топла, зелена и уникатна година!

Куќите отсекогаш биле најомилените градби за домување. Тоа останува така и годинава. Сепак, она што се менува постојано се трендовите за нејзиното внатрешно и надворешно уредување, бојосување, украсување...

Со оглед на тоа што цените на куќите во моментов се повисоки од кога било, се очекува дека луѓето низ светот ќе се воздржат од купување нови, поголеми куќи и дека ќе реновираат за да ги подобрат тие што ги имаат. А специјално ќе уживаат дозволувајќи си мини луксузи во деловите од куќата што најмногу им значат.

Ако сте и вие дел од оваа група на луѓе, за инспирација ви подготвивме листа на очекуваните топ трендови за уредување на куќите оваа година:

1. Паметните домови стануваат уште попаметни

AI

Кое е технолошки најнапредното нешто што го имате дома? Алекса или Сири? Други паметни уреди и паметна бела техника? Благодарение на спојувањето со вештачката интелигенција, технологијата во светот оваа година оди уште понапред. Кога станува збор за куќите, годинава во домовите ќе се става осветлување со ВИ кое ќе се вклучува или исклучува во зависност од движењата на луѓето во домот. Потоа, рерни кои го скенираат јадењето што се пече и знаат во кој момент да се појачаат, а во кој момент да се исклучат. А тука се и безбедносните системи кои собираат и анализираат податоци за да детектираат и да спречат потенцијални закани сами, за луѓето да не бидат на штрек додека не се дома. 

2. Кујната – поефикасна и подобро организирана

срцето на домот

Кујната останува „срцето на домот“. Стариот познат концепт на основниот кујнски триаголник (фрижидер, шпорет и мијалник) се враќа во центарот на вниманието. И во големите кујни тој ќе има тенденција да биде што помал, затоа што никој веќе не сака да изоди 10.000 чекори додека прави вечера. Затоа, во фокусот на 2024-та ќе бидат практичните кујнски острови, погодни и за седење и за приготвување на храната.

Дополнително, поучени од кујните задушени со милион апарати, сопствениците на новите кујни годинава ќе бараат да им се издизајнира простор за складирање и на поголемите кујнски апарати како микробранова печка, машина за кафе или миксер за тесто. Срцето на домот ќе чука посмирено кога не е толку натрупано. 

3. Топли и неутрални тонови за внатре

чувство на топлина

Според експертите, сè уште трае преминот од силни бели и сиви тонови кон беж, кафена, кремова и други потопли и понеутрални тонови. Се смета дека тие најбргу ќе влезат во кујните, но овој изглед се очекува да почне да доминира и со остатокот од домовите што ќе се градат или реновираат годинава. Сите ќе сакаат чувството на топлина и пријатност да го вградат во домот, па кога ќе влезете во него да се чувствувате како некој да ве гушнал. 

5. Што повеќе зеленило меѓу плочниците

уредување на дворот

Во 2024 година ќе се зголемува интересот и за „поприродно“ уредување на дворот. Можеби звучи чудно, затоа што дворот веќе е дел од природата, но експертите велат дека луѓето кои живеат во бетонирани урбани средини и дишат загаден воздух зиме, нема да знаат за доста кога станува збор за зеленилото во дворот на пролет. Естетски уредените алеи со цвеќиња или џбунови, испресечени со градинарски патеки и добри системи за одводнување, се спојот на „слатко и корисно“ што ќе се бара во дворовите годинава.  

6. Рачни изработки

уникатен дом

Уредувањето со наменски изработени елементи и декорации во домот е тренд што почна во Европа, но годинава се очекува да го освои светот. Рачно изработени плочки, бањи по нарачка и разни други елементи од мебел направени по нарачка, го истакнуваат вкусот на сопствениците и создаваат чувство на навистина уникатен и посебен дом. Дополнително, преку рачно изработените лустери и лампи, теписи и декорации за внатре или за во дворот, луѓето уживаат во создавањето дом кој не личи како дом од каталог и кој не е сличен на ниту еден друг. 

И – тоа е тоа! Ова се топ трендовите за уредување на куќите во светот за 2024-та година. Ако не сите, изберете барем еден што ви се допадна најмногу и уште сега планирајте како да фатите чекор со светските трендови. 

email, chat and telephone symbols

За цени и набавка

Контактирајте ги нашите комерцијални претставници

Дали ви треба дополнителна помош?

Сакате персонализирана понуда?

Контактирајте ги нашите претставници за продажба!

Локации на дистрибутери

Најдете го дистрибутерот што ви е најблизу

Пријавете се за Newsletter

Не ги пропуштајте најновите вести од нас

Слични статии

Продажба