modern attic kitchen interior. 3d rendering design concept

На поткровје сакам: кујна, детска, спална или дневна?

Решивте да го средите поткровјето на вашата куќа? За да ве инспирираме, направивме преглед на позитивните и негативните страни на различните простории во домот ако се изведат во поткровјето. 

Ретко кој простор за живеење има толку голема посебност како поткровјето. Со сите свои косини и потпорни столбови или греди, поткровјето може да биде инспирација за необични и оригинални начини на уредување.

Навидум тесните и ниски делови можат да се пополнат со интересен мебел, по ѕидовите може да се игра со бои за истакнување или ублажување на косините, а поранешниот недостаток на светлина денес лесно се надминува со покривните прозорци.

На интернет можат да се најдат безброј идеи за уредување на секоја од овие простории на поткровјето, во зависност од стилот во кој би сакале да го уредите. Затоа, тука решивме на едно место да ги собереме сите „ЗА“ зошто секоја од овие простории може да си најде место во вашето поткровје. 

1. Кујна

Кујната е местото од каде што извира топлината во домот. Со првото кафе наутро, со оброците преку ден и со вечерите кога конечно сите се дома, кујната е тука да ги спои членовите на семејството и да го зближи семејството со роднините и пријателите. Тука се готви и се разговара. Тука се создаваат спомени.

Поткровјето нуди можност за правење кујна во која секоја педа ќе биде максимално искористена. И висечките шкафови и полиците можат да се изработат по мерка, за да се искористи просторот во секој агол. И најдоброто нешто што можете да го направите во вашата кујна на поткровје е покривен прозорец токму над вашиот шпорет, со што ќе добиете идеален природен аспиратор. 

2. Детска соба

Децата ги сакаат своите соби.

Колку повеќе растат, толку повеќе време ќе поминуваат во нив. Детската соба на поткровје може да биде совршено место за играње, учење, одмор или спиење, само и само доколку во неа има доволно дневна светлина и чист воздух.

Просторот во поткровјето е идеален за детска соба, која може да има прозорец кон небото. Светлината преку него влијае на доброто расположение на детето, ја зголемува неговата концентрација и продуктивност, а го зголемува и производството на витамин Д, кој е особено важен во детскиот развој. И, на крај, детето добива волшебен поглед кон небото пред заспивање и при будење!

3. Спална соба

Косиот покрив создава чувство на интимност и топлина

Ако ве загрижуваат косите ѕидови и ниските делови од поткровјето, тогаш треба да го претворите во спална соба. На тој начин, ниските делови воопшто нема да ви пречат, затоа што тука претежно ќе бидете во лежечка положба, а косините можете да ги искористите за штосни плакари со голема длабочина во долните делови, во кои ќе можете да складирате многу работи. А тоа ни треба на сите, нели?

Косиот покрив создава чувство на интимност и топлина, кое е идеално да го имате во спалната. Дополнително, со покривни прозорци можете да си направите поглед кон небото, во кое ќе гледате додека со саканиот или саканата заспивате и се будите. Поромантично – здравје!

4. Дневна соба

Воопшто не е необично да решите целото поткровје да го искористите за да направите една пространа дневна соба. Дневната соба е местото каде што семејството го минува најголемиот дел од времето и убаво осветленото поткровје кое лесно се проветрува може да биде идеално за тоа.

Можете да си играте со боите на ѕидовите за да ги нагласувате или ублажувате косините, за да направите просторот да изгледа поголем или потопол... А можете да решите и да направите необични нешта, како на пример мала опсерваторија во некој агол.

Со вградување покривни прозорци во вашата дневна соба на поткровје, добивате совршено место за поставување телескоп. Во деновите кога небото е чисто и полно со ѕвезди, ова може да биде одличен повод да ги собирате пријателите и да уживате во набљудувањето на вселената.

Во што и да одлучите да го претворите вашето поткровје, изберете ги нашите квалитетни покривни прозорци Тондах. На тој начин ќе бидете сигурни дека вашиот простор го правите пријатен за престој.  

Construction worker with tablet computer, Fast Forward Commercial Excellence

Имате ли прашања за нас или за нашите производи?

 Контактирајте нè и ќе ви помогнеме!

Дали ви треба дополнителна помош?

Сакате персонализирана понуда?

Контактирајте ги нашите претставници за продажба!

Локации на дистрибутери

Пронајдете го дистрибутерот што ви е најблизу

Пријавете се за Newsletter

Не пропуштајте ги нашите новитети

Слични статии

Продажба