Nagroda Główna & Zwycięzca w kategorii “Sharing public spaces”: Jingdezhen Imperial Kiln Museum (China)

Brick Award 2022: Добитници

Прогласувањето на победниците на Brick Award 2022 се одржа во Музејот на применета уметност во Виена.

Heimo Scheuch - Извршен директор на Wienerberger Austria истакна на церемонијата на доделувањето на наградите:

„Каква фантастична вечер!

Ја имав честа да ја врачам Големата награда на овогодинешниот натпревар Brick Award. Повторно му честитаме на Studio Zhu Pei, кој го импресионираше жирито со проектот Jingdezhen Imperial Kiln Museum - China во градот Jingdezhen. Она што навистина ме импресионираше е финесата на проектот, како и употребата на 2,8 милиони нови и реупотребени тули, што за мене ја покажува важноста на кружната економија. Благодарност до сите победници и учесници на овогодинешниот натпревар Brick Award. Ве молиме, продолжете да го отворате патот за одржлива градба!“

Brick Award
Brick Award
© Wienerberger AG

Наградите се доделија во пет категории, заедно со наградата за целокупниот победник на натпреварот. Победниците во петте категории, и тоа „Feeling at Home“, „ Living together“, „Sharing public spaces“, „Working together“ и „Building outside the box“, како и целокупниот победник на натпреварот може да ги видите овде:

88 housing units Pantin, Brick Award 22 Category "Living together", Architects: Avenier Cornejo Architects. view at higher floor from outside
© copyright: Schnepp Renou, Simon Schnepp und Morgane Renou

88 станбени единици + 1 малопродажен простор – Rue Danton, Pantin (Франција)

Победник во категоријата „Living together“

Архитекти  Avenier Cornejo Architectes, Франциja

Локација Pantin, Paris

Период на градба 2018

Категорија  Living together

Намена  Простор за живеење

Користени материјали Фасадни тули, павер-елементи

2226 Emmenweid. Brick Award 22 Category "Working together". Baumschlager Eberle Architekten. Photo of building from afar
© René Dürr

2226 Emmenweid, Emmenbrücke - Швајцарија

Победник во категоријата „Working together“

Архитекти   Baumschlager Eberle Architekten, Цирих

Локација Emmenbrücke, Швајцарија

Период на градба 2018

Категорија  Working together

Намена  Канцеларии

Користени материјали Керамички тули

Tsingpu Yangzhou Retreat. Brick Award 22 Category "Building outside the box". neri & hu design and research office. Hallway view
© Pedro Pegenaute

The Brick Wall - Tsingpu Yangzhou Retreat, Yangzhou - Кина

Вобедник во категоријата „Building outside the box“

Архитекти  Neri&Hu Design and Research Office, Шангај

Локација Yangzhou, Кина

Период на градба 2018

Категорија  Building outside the box

Намена Хотел

Коистени материјали Фасадни тули, павер-елементи, ќерамиди

Nagroda Główna & Zwycięzca w kategorii “Sharing public spaces”: Jingdezhen Imperial Kiln Museum (China)
© Wienerberger Ceramika Budowlana sp. z o. o.

Jingdezhen Imperial Kiln Museum - Кина

Носител на Големата награда и победник во категоријата „Sharing public spaces“

Архитекти  Studio Zhu Pei, Bejing

Локациа Jingdezhen, Кина

Период на градба 2020

Категорија Sharing public spaces

Намена  Музеј

Користени материјали Фасадни тули

Продажба